Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης


"Αναρωτιέμαι... Γιατί;"

Υλικά που θα χρειαστείτε: Περιοδικά, ψαλίδι, χαρτί και κόλλα

Βρείτε από περιοδικά φωτογραφίες που να απεικονίζουν ασυνήθιστες καταστάσεις, όπως ένα σκύλο να διαβάζει βιβλίο, μία γάτα να στέκεται σε μία σκάλα, ένα μήλο να βρίσκεται στον αέρα. Κόψτε μαζί με το παιδί τις εικόνες και κολλήστε τες σε ένα χαρτί. Δείξτε στο παιδί τις εικόνες και πείτε του να σκεφτεί γιατί νομίζει ότι οι άνθρωποι ή τα ζώα κάνουν αυτό που δείχνουν οι εικόνες.
Για παράδειγμα, αν δείξετε στο παιδί μία φωτογραφία που να δείχνει μία οικογένεια να ταξιδεύει με το αυτοκίνητο και ταυτόχρονα να υπάρχει ένα άδειο κλουβί στην οροφή του αυτοκινήτου, το παιδί θα μπορούσε να σας πει ότι ίσως η οικογένεια έχει χάσει το κατοικίδιο πουλάκι της και ψάχνει να το βρει με το αυτοκίνητο, ή ότι πηγαίνουν να καθαρίσουν το κλουβί, ή ακόμη ότι πηγαίνουν να αγοράσουν κάποιο πουλί.
Ένα ενδιαφέρον και πολύ βοηθητικό παιχνίδι για το παιδί. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα δίνεται στο παιδί σας την δυνατότητα να διευρύνει τον τρόπο σκέψης του. Το βοηθάτε να αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως και ερμηνείες για μία κατάσταση, καθώς να συνηδειτοποιήσει ότι ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο και ερμηνεύει ή αξιολογεί φαινομενικά ίδιες καταστάσεις με άλλο τρόπο από το δικό μας.
Τι είναι λοιπόν η κριτική σκέψη;
"Η κριτική σκέψη, αντίθετα με την απλή σκέψη, προυποθέτει ότι το άτομο έχει την ικανότητα να αποστασιοποιηθεί για λίγο από τις προσωπικές του πεποιθήσεις και να εξετάσει τα πραγματικά και τα λογικά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν και ερμηνεύουν έννοιες, πληροφορίες, καθώς επίσης να αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους θεώρησης των πραγμάτων".
Η κατάσταση του διαφορετικού τρόπου σκέψης "χτίζεται" σταδιακά στα παιδιά, και είναι μια δεξιότητα που ακόμα και εμείς οι "μεγάλοι" δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να την εξασκούμε αλλά και να την χρησιμοποιούμε σταθερά στις δραστηριότητες και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους!

Eγγραφή στο Newsletter