Οικογενειακή Θεραπεία

«Φανταστείτε την οικογένεια σαν μία αλυσίδα από κρίκους, κάθε μέλος και ένας διαφορετικός κρίκος- όταν έστω και ένας κρίκος από την αλυσίδα ‘’νοσεί’’ είναι αδύνατον να μην επηρεάσει και τους υπόλοιπους»

 

Η οικογενειακή θεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση η οποία αποσκοπεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας καθώς και να βοηθήσει τα μέλη της να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η οικογένεια είναι ένα μοναδικό κοινωνικό σύστημα με τις δικές της δομές και τα δικά της μοτίβα επικοινωνίας. Αυτά τα μοτίβα επικοινωνίας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, και περιλαμβάνουν τις πεποιθήσεις και τις προσωπικές αξίες των γονέων, τις προσωπικότητες του κάθε μέλους ξεχωριστά καθώς και τον βαθμό της επιρροής που δέχεται η οικογένεια από τους υπόλοιπους συγγενείς, (παππούδες, θείοι, ξαδέρφια κ.λ.π). Το αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι κάθε οικογένεια να αναπτύσσει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα, η οποία είναι ισχυρή και επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η Δύναμη του επαίνου

«Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή που με παρακολουθεί είμαι πραγματικά εθισμένη στο ‘’χρυσό αστεράκι’’. Ένα από τα πιο δύσκολα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μου είναι η ‘’αχόρταγη’’ ανάγκη μου για έπαινο και επιβεβαίωση. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, επιζητούσα την αναγνώριση, τον έπαινο, αυτό το ‘’χρυσό αστεράκι’’ στο σχολικό μου τετράδιο. Πρόσφατα, γκρίνιαζα στη μητέρα μου σχετικά με το γεγονός ότι μία πραγματικά ‘’υπεράνθρωπη’’ προσπάθεια μου, δεν πήρε την αναγνώριση που της άξιζε. Η μητέρα μου, απάντησε σοφά: «Πολύ άνθρωποι δεν παίρνουν την εκτίμηση που πραγματικά αξίζουν». Σωστά, έτσι ακριβώς είναι, σκέφτηκα, για παράδειγμα η μητέρα μου προς τον εαυτό της! Τελικά ποτέ δεν της δώσαμε την εκτίμηση που της άξιζε...

  • Οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου και βαθύτερου οικογενειακού προβλήματος. Το να μπει σε θεραπεία μόνο το μέλος που εμφανίζει το πρόβλημα είναι σαν να προσπαθείς να θεραπεύσεις μόνο το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι την πραγματική ασθένεια. Είναι πολύ συχνό όταν ένα μέλος της οικογένειας που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα θεραπευτεί, τότε ξαφνικά ένα άλλο μέλος της να νοσήσει. Και αυτός θα είναι ένας φαύλος κύκλος, μέχρι να αναγνωριστεί το πραγματικό πρόβλημα και να θεραπευτεί.
  • Οποιαδήποτε αλλαγή αντιμετωπίζει κάποιο μέλος της οικογένειας επηρεάζει ολόκληρη τη δομή της οικογένειας αλλά και κάθε μέλος της ξεχωριστά.

Οι οικογενειακοί θεραπευτές πάντα λαμβάνουν υπόψιν τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιο μέλος της οικογένειας θεωρείται ότι είναι σύμπτωμα κάποιας αλλαγής ή διαμαχής ανάμεσα στα μέλη αυτής.

 

Ο Οικογενειακός Θεραπευτής

Εκπαιδεύει τα μέλη της οικογένειας σχετικά με το πως να λειτουργούν συνολικά αλλά και ατομικά ο καθένας.

Βοηθάει την οικογένεια να εστιάζει λιγότερο στο μέλος που έχει διαγνωστεί με ασθένεια ή κάποιο πρόβλημα και δίνει έμφαση στο σύνολο της.

Βοηθάει να αναγνωριστούν διαμάχες και άγχη μέσα στην οικογένεια και αναπτύσσει στρατηγικές ώστε να λυθούν.

Δυναμώνει τα μέλη και το δεσμό μεταξύ τους, ώστε να λύσουν τα προβλήματα τους όλοι μαζί ενωμένοι.

Εκπαιδεύει τα μέλη στη σωστή διαχείρηση των διαμάχεων και των αλλαγών.

Στην οικογενειακή θεραπεία όλα τα μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Κάποια μέλη της οικογένειας ίσως χρειαστεί να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους περισσότερο από άλλα.

Ο αριθμός συνεδριών που θα χρειαστούν διαφοροποιείται, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, τη διάθεση των μελών για αλλαγές και συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία. Δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στη θεραπεία.

 

Που μπορεί να βοηθήσει η οικογενειακή θεραπεία;

  • Σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταξύ τους σχέση.
  • Παιδιά και έφηβοι με προβλήματα συμπεριφοράς.
  • Παιδιά και έφηβοι με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει ένα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα.

 

 

Η οικογενειακή θεραπεία είναι επίσης πολύτιμη και σε προληπτικές καταστάσεις. Κάποιες οικογένειες ξεκινούν οικογενειακή θεραπεία όταν πρόκειται να συμβεί κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Για παράδειγμα, ένας άντρας και μία γυναίκα που και οι δύο τους έχουν παιδιά από προηγούμενο γάμο μπορεί να επισκεφτούν έναν οικογενειακό θεραπευτή ώστε να μάθουν τα μέλη πως να ζουν μαζί και να βοηθηθούν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής τους.

Eγγραφή στο Newsletter