Άγχος Αποχωρισμού

Κατα την έξοδο του παιδιού από την οικογενειακή εστία προς τον κοινωνικό χώρο (παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο), ενδέχεται να παρουσιάσει άγχος αποχωρισμού. Όταν λέμε «άγχος αποχωρισμού», εννοούμε τη συναισθηματική εκείνη κατάσταση που βιώνει το παιδί όταν αναγκάζεται να αποχωριστεί τη μητέρα ή όποιο άλλο πρόσωπο την εκπροσωπεί. Το παιδί αισθάνεται έντονο άγχος και φόβο όταν απομακρύνεται από το σπίτι και μπορεί να παρουσιάζει και κατά την πρωινή αφύπνιση του για το σχολείο. Αυτό ονομάζεται σχολική φοβία.

Η σχέση με τη μητέρα όταν είναι εξαρτητική, όταν δηλαδή και από τα δύο μέρη υπάρχει προσκόλληση και η μητέρα δυσαρεστείται που θα αποχωριστεί το παιδί, εγκαθίστανται αυτή η δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι αμφίδρομες, επομένως στην εξαρτητική σχέση μητέρας-παιδιού, δεν έχει μόνο το παιδί εξάρτηση από τη μητέρα αλλά και η μητέρα από το παιδί.

Αυτό συμβαίνει όταν η μητέρα είναι υπερπροστατευτική. Επομένως εκφράσεις του τύπου: «το σπίτι είναι άδειο όταν φεύγεις», ή υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις, όταν το παιδί επιστρέφει, πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μητέρα ενδόψυχα δεν το αφήνει να φύγει.

 

Πανταζοπούλου Έλενα, Ψυχολόγος

Eγγραφή στο Newsletter