Επιθετικά παιδιά

                                                            

Μέσα στις παιδικές παρέες και στις ομάδες των συνομιλήκων εμφανίζεται συχνά, το επιθετικό παιδί. Είναι αυτό που λύνει τις διαφορές του με σύγκρουση, που χτυπάει τα υπόλοιπα παιδιά, που απαιτεί και διεκδικεί έντονα τα δικαιώματα του.

Η επιθετική συμπεριφορά είναι ξεκάθαρα εντονότερη στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Η επιθετική συμπεριφορά σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα επιθετικών προτύπων μέσα στην οικογένεια ή μπορεί να εκφράζει το θυμό ενός παιδιού, επειδή απορρίπτεται ή νιώθει να μην το αγαπούν.

Ποιοι γονείς έχουν επιθετικά παιδιά;

  • Οι γονείς που επιβάλλουν πολύ αυστηρές τιμωρίες. Εδώ η τιμωρία χρησιμοποιείται ως κατασταλτικό μέσο και οι γονείς πιστεύουν ότι έτσι θα νουθετήσουν τα παιδιά τους. Όμως οι έντονες τιμωρίες επιφέρουν την έντονη συναισθηματική αντίδραση των παιδιών, τα παιδιά θυμώνουν με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμη πιο επιθετικά. Τέλος, όταν οι γονείς είναι τιμωρητικοί- και μάλιστα με ξυλοδαρμό- προς τα παιδιά γίνονται οι ίδιοι πρότυπα επιθετικής συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γονιού που τιμωρεί το παιδί χτυπώντας το για να μην ξαναχτυπήσει στο σχολείο.
  • Οι γονείς που είναι πολύ ανεκτικοί στην επιθετική συμπεριφορά του παιδιού, που δεν επιβάλλουν όρια. Έτσι το παιδί δεν ξέρει που να σταματήσει, πως να φερθεί και δεν μπορεί να συμμορφωθεί στους κοινωνικούς κανόνες.

 

 

Πανταζοπούλου Έλενα, Ψυχολόγος

Eγγραφή στο Newsletter