Πρωτόκολλο  Wilbarger

Το πρωτόκολλο αυτό είναι ένα συγκεκριμένο, επαγγελματικά καθοδηγημένο θεραπευτικό σύστημα για να μειώσει την αισθητηριακή αμυντικότητα. Έχει τις αρχές του στην θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και έχει αναπτυχθεί μέσα από την κλινική χρήση. Περιλαμβάνει έντονες πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί γονείς παιδιών με αυτισμό ανέφεραν ότι τα παιδιά τους ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτή την τεχνική, περιλαμβάνοντας μείωση στην αισθητηριακή αμυντικότητα καθώς και βελτίωση στην συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση (Yack, Sutton & Aquilla, 2002).

Ένας θεραπευτής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος σε αυτή την τεχνική γιατί αν χρησιμοποιηθεί χωρίς την απαραίτητη γνώση μπορεί να είναι δυσάρεστη για το παιδί και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα (Myrray -Slutsky,2000).

Το πρώτο βήμα είναι έντονες πιέσεις στο δέρμα με την ειδική βούρτσα της Wilbarger στα χέρια, στην πλάτη και τα πόδια. Δεν βουρτσίζονται ποτέ το στομάχι και το πρόσωπο. Η χρήση της βούρτσας γίνεται με έναν αργό και μεθοδικό τρόπο ώστε να δίνεται κατάλληλη βαθιά πίεση σε μια ευρεία περιοχή του δέρματος του σώματος.

Στη συνέχεια το παιδί λαμβάνει απαλές συμπιέσεις στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς και τα δάχτυλα, τους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους και στο στέρνο. Αυτές οι συμπιέσεις παρέχουν  κατάλληλη ιδιοδεκτική εισροή (Myrray -Slutsky,2000. Yack, Sutton & Aquilla, 2002 ).

Όλη η διαδικασία θα πρέπει να κρατάει περίπου τρία λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην αισθητηριακή δίαιτα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε ενενήντα λεπτά. Μετά από μια περίοδο η συχνότητα θα αρχίσει να μειώνεται και κάποια στιγμή μπορεί να σταματήσει. Σε μερικά παιδιά αυτή η διαδικασία είναι ευχάριστη ενώ άλλα αντιστέκονται στις πρώτες συνεδρίες (Yack, Sutton & Aquilla, 2002).

Eγγραφή στο Newsletter