Επιληψία

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Επιληψία είναι η τάση να εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες κρίσεις, αλλά ένας στους 20 ανθρώπους μπορεί να παρουσιάσει μία μεμονωμένη κρίση στη διάρκεια όλης της ζωής του χωρίς να πάσχει από επιληψία.

 

Πότε Δεν είναι επιληψία

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της επιληψίας. Εξαιτίας αυτού, καταστάσεις όπως η συγκοπτική κρίση (λιποθυμία) και οι “ψευδο – κρίσεις” μπορεί μερικές φορές να μπερδευτούν με την επιληψία. Στα παιδιά ιδιαίτερα, οι κρίσεις που παθαίνουν όταν κρατούν την αναπνοή τους ή οι νυχτερινές τρομάρες μπορεί να μπερδευτούν με την επιληψία.

• Συγκοπτικό επεισόδιο είναι ο ιατρικός όρος για τη λιποθυμία και συμβαίνει όταν δεν πηγαίνει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο, εξαιτίας επιβράδυνσης της λειτουργίας της καρδιάς. Πολλές φορές οι ενήλικες και τα παιδιά λιποθυμούν όταν υποστούν κάποιο σοκ, όταν έχουν πολύ δυνατό πόνο ή όταν σταθούν πολλή ώρα όρθιοι σε κλειστό και ζεστό μέρος. Όταν κάποιος λιποθυμήσει, το σώμα του μπορεί να κάνει ήπιους σπασμούς και αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές η λιποθυμία μπερδεύεται με την επιληπτική κρίση.

• Οι ψευδο – κρίσεις συχνά είναι δύσκολο να διαχωριστούν από τις πραγματικές επιληπτικές κρίσεις. Αυτές δεν είναι πραγματικές κρίσεις, επειδή έχουν ψυχολογική και όχι σωματική ή χημική αιτία, αλλά το άτομο  πραγματικά δεν μπορεί να τις ελέγξει. Το παιδί μπορεί να πέσει, φαίνεται να χάνει τη συνείδησή του, να χτυπιέται ή να πέφτει και να μένει ακίνητο. Λίγα είναι γνωστά για την αιτία των ψευδοκρίσεων, αλλά θεωρείται ότι συνδέονται με συναισθηματικά προβλήματα ή με ψυχικά τραύματα, όπως το πένθος, το διαζύγιο ή η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

• Οι κρίσεις από κράτημα της αναπνοής συνήθως προσβάλλουν τα μικρά παιδιά, συχνά ως μέρος ενός ξεσπάσματος θυμού. Το παιδί κρατά την αναπνοή του μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του. Το παιδί μπορεί να μελανιάσει, λόγω έλλειψης οξυγόνου και αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια της συνείδησης μπορεί να οδηγήσει στην υποψία επιληψίας.

• Οι νυχτερινές τρομάρες συνήθως προσβάλλουν παιδιά ηλικίας τριών ετών και πάνω. Αντίθετα με τους εφιάλτες, οι οποίοι εμφανίζονται κατά τον νυχτερινό ύπνο και συχνά ξυπνούν το παιδί, οι νυχτερινές τρομάρες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του πιο βαθύ ύπνου. Αν και το παιδί μπορεί να φαίνεται ξύπνιο, να έχει τα μάτια του ανοικτά και να ουρλιάζει τρομαγμένο, στην πραγματικότητα δεν έχει ξυπνήσει και έτσι δεν μπορείτε να το παρηγορήσετε. Την επόμενη ημέρα το παιδί δεν θυμάται τίποτε. Αυτή η σαφώς περίεργη συμπεριφορά και η απουσία συνείδησης, ενώ φαίνεται ξύπνιο, προκαλεί τη σύγχυση μεταξύ της νυχτερινής τρομάρας και της επιληψίας.

 

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός.   Για να μπορέσει να ξεχωρίσει την επιληψία από τις μη επιληπτικές κρίσεις, ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει λεπτομερείς πληροφορίες για την κρίση. Είναι σημαντικό να θυμηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να προσφέρετε ενδείξεις που βοηθούν στη διάγνωση.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη διάγνωση της επιληψίας είναι η συνάντηση με το γιατρό, κατά την οποία απαντάτε σε ερωτήσεις. Ο γιατρός ρωτά για το ιατρικό ιστορικό του παιδιού και της οικογένειας, ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή υπήρξε άλλη κατάσταση, πάθηση ή τραυματισμός, που μπορεί να σχετίζεται με την επιληψία.

Εάν υπάρχει  υποψία επιληψίας,  ο γιατρός θα θελήσει να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες προτού παραπέμψει το άτομο σε ειδικό γιατρό στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, ο ειδικός γιατρός θα κάνει κάποιες άλλες εξετάσεις, που βοηθούν στο διαγνωστικό πρόβλημα.

 

Ιατρικές εξετάσεις

Συνήθως οι ιατρικές εξετάσεις που ακολουθούνται είναι οι ακόλουθες:

  • Λαμβάνεται δείγμα αίματος, το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο για ανάλυση.
  • Πραγματοποιείται ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα), το οποίο είναι μία εξέταση που καταγράφει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Αξονική τομογραφία εγκεφάλου Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου γίνεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οργανική αιτία για τις κρίσεις του ατόμου, όπως βλάβη σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου, λόγω κάκωσης.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι απλώς ενδεικτικές. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν αυτές που θα σας δώσει ο γιατρός , ο οποίος είναι ο καταλληλότερος για να σας ενημερώσει σχετικά με τη νόσο.

Συμβουλές προς Γονείς

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας; Το παιδί σας ξεσπά πάνω σας, …

Περισσότερα →
Uncategorized

Ο φόβος στα μικρά παιδιά- Αναπτυξιακή ψυχολογία

Ο φόβος είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Η επίδραση του είναι ισχυρή …

Περισσότερα →
Μαθησιακές Δυσκολίες

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (διαταραχές) χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους από δυσκολίες στην εκμάθηση και τη …

Περισσότερα →
Uncategorized

Τικ- Διαταραχή μυοσπασμάτων- Σύνδρομο tourette

Περιγραφή Τα τικ (μυοσπάσματα) είναι μια αιφνίδια, ραγδαία, επαναλαμβανόμενη, σχετικά ακούσια, άρρυθμη κίνηση ή φωνή …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Νηπιακή ηλικία 1- Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία

Νηπιακή ηλικία 1 – Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία Η προσχολική ηλικία εκτείνεται από το …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Μελέτη- 25 Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς

Σχολική μελέτη- Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς Οι 25 πρακτικές ιδέες σχεδιάστηκαν για να παρέχουν …

Περισσότερα →