Γραφή: Συμβουλές και παιχνίδια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Γραφη: Συμβουλές και παιχνίδια

γραφη

Όσο νωρίτερα μάθει το παιδί να χειρίζεται μολύβι κανονικό, στυλό, μαρκαδόρο, κιμωλία, κηρομπογιές και πινέλο, τόσο πιο καλά θα αναπτυχθεί η «ευελιξία της κίνησης» του χεριού του. Παιδιά που σπάνια γράφουν με το μολύβι τους, που σπάνια ζωγραφίζουν, ζυμώνουν (πλαστελίνη), κόβουν ή μαστορεύουν, παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο μάθημα της γραφής από τα άλλα, που συνεχώς «όλο και κάτι πιάνει το χέρι τους».

  • Το παιχνίδι με κύβους ή τουβλάκια «λέγκο» απαιτεί την επιδεξιότητα του χεριού του παιδιού. Όσο πιο μεγάλο στην ηλικία είναι το παιδί, τόσο πιο μικρά θα πρέπει να είναι τα οικοδομικά στοιχεία που θα έχει να συναρμολογήσει.
  • Η πλαστελίνη δίνει συχνά αφορμή για θυμούς και διαπληκτισμούς, γιατί συνήθως τη βρίσκουμε και την ξαναβρίσκουμε παντού, όπου δε θα έπρεπε καθόλου να βρίσκεται. Όταν όμως το παιδί τη μεταχειρίζεται σωστά, τότε το ζύμωμα της πλαστελίνης και το φτιάξιμο διαφόρων αντικειμένων μ’αυτήν είναι ένα μέσο ενδυνάμωσης των μυών, που δεν πρέπει να το υποτιμούμε και που κάνει τα δάχτυλα των παιδιών ευκίνητα και δυνατά. Όταν μάθετε τα παιδιά να εξασφαλίζουν τις αναγκαίες προυποθέσεις, (να στρώνουν από κάτω μια εφημερίδα, το «ζύμωμα» να επιτρέπεται μόνο σ’ένα ορισμένο τραπέζι, καθάρισμα απ’τα υπολείμματα της πλαστελίνης, πλύσιμο των χεριών στο τέλος) τότε και το λέρωμα θα περιοριστεί σε αρκετό βαθμό.
  • Βάλτε το παιδί να ζωγραφίσει με νερομπογιές σε σωληνάρια και βαζάκια (Plaka). Το παιδί ευχαριστιέται και διασκεδάζει να ζωγραφίζει βότσαλα, βάζα, μπουκάλια και ξύλινα κουτάκια. Ταυτόχρονα παρακινείται η δημιουργική του ικανότητα, η υπομονή και η συγκέντρωση.
  • Φροντίζετε να ζωγραφίζει το παιδί σε μεγάλες επιφάνειες. Δώστε του π.χ. για να δουλέψει, ρολά από φαρδύ χαρτί περυτιλίγματος ή ακόμα και κομμάτια από παλιές μοκέτες. Θα μάθει έτσι να ζωγραφίζει πλούσια, αδρά, με ενθουσιασμό. Εξασκήστε το, δουλεύοντας μαζί του, να φτιάχνει κύκλους, κυματοειδείς γραμμές, καμπύλες, αβγά, κοχλίες από σαλιγκάρια, στροφές, κεραμίδια, φίδια. Σε καθένα από τα αντικείμενα που αναφέραμε υπάρχει μέσα μια βασική προυπόθεση για την εκμάθηση των γραμμάτων αργότερα, κατά το μάθημα της γραφής.
  • Δώστε στο παιδί κομμάτια από παλιές μοκέτες για να τις ζωγραφίσει. Αγοράστε του χρώματα που αλείφονται με το δάχτυλο. Έτσι θα μπορέσει να αναπτύξει το αρχέγονό του αισθητήριο για μορφές και χρώματα.
  • Τα παιδιά αγαπούν να ζωγραφίζουν σε μεγάλες επιφάνειες. Αγοράστε τους λοιπόν, ένα μεγάλο πίνακα τοίχου, χρωματιστές κιμωλίες και ένα σφουγγάρι. Η ζωγραφική με κιμωλίες είναι ιδανική, επειδή τα σχέδια μπορούν εύκολα να σβηστούν με το σφουγγάρι και στη συνέχεια να διορθωθούν.
  • Αν το παιδί «γρατσουνάει» με το μολύβι του άσκοπα πάνω στο χαρτί, ζωγραφίστε εσείς ένα απλό δέντρο στο χαρτί ή στον πίνακα και ζητήστε απ’ το παιδί να αντιγράψει τις γραμμές βλέποντας τες.
  • Ζητήστε απ’ το παιδί σας να ζωγραφίσει εσάς. Όσο πιο διαφορετικούς ζωγραφίσει τους γονείς του, τόσο το καλύτερο. Θα πρέπει να φαίνονται καθαρά το κεφάλι, ο θώρακας, η κοιλιά, τα πόδια και τα χέρια. Το πρόσωπο να περιλαμβάνει μάτια, μύτη, στόμα και αφτιά. Επιστήστε την προσοχή του παιδιού αν έχει ξεχάσει κάτι.
  • Μπορεί να σχεδιάσει το φεγγάρι ως μηνίσκο, ή ως πανσέληνο. Τα άστρα επίσης, μπορούν να απεικονιστούν με τρόπους που έχουν διάφορους βαθμούς δυσκολίας.
  • Σχεδιάστε για το παιδί τις διάφορες παραλλαγές σ’ένα χαρτί. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να έχει δοκιμάσει μόνο του.
  • Ζητήστε από το παιδί να σχεδιάσει μέσα στο δεξιό άδειο χώρο σελίδων , τις μορφές (σχήματα) που βλέπει στον αριστερό χώρο. Διορθώστε το σχέδιό του με κόκκινο μολύβι. Εξηγήστε του τα λάθη και δείξτε του, σχεδιάζοντας εσείς, πώς θα ήταν το σωστό.

γραφη

Πρακτική επιδεξιότητα

Η επιδεξιότητα του χεριού, είναι περισσότερο από κάθε άλλο, μια ουσιώδης προϋπόθεση για το μάθημα της γραφής αργότερα. Για να αναπτύξετε την πρακτική του επιδεξιότητα, θα πρέπει να μαστορεύετε συχνά μαζί με το παιδί. Αυτό το διασκεδάζει και το παρακινεί, παράλληλα με την βελτίωση της πρακτικής του ευφυίας.

Εξάσκηση στο κόψιμο.

Χρησιμοποιείται τα ειδικά παιδικά ψαλίδια με αμβλείες άκρες, που δεν μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Αφήστε το παιδί να κόψει από εφημερίδες, εικόνες αντικειμένων που του αρέσουν. Να δίνετε σημασία στην ακρίβεια και στο “καθαρό” κόψιμο. Να αρχίζετε πρώτα με μεγάλα σχήματα και σιγά-σιγά να κάνετε την άσκηση δυσκολότερη, μικραίνοντας τις εικόνες.

Καθημερινά πρακτικά πράγματα.

Στις πρακτικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχει μάθει ένα παιδί πηγαίνοντας στο Δημοτικό Σχολείο, είναι και πράγματα που ίσως σας φαίνονται αυτονόητα: θα πρέπει π.χ το παιδί να μπορεί να ντύνεται και να ξεντύνεται χωρίς βοήθεια, να πλένεται μόνο του, να βουρτσίζει τα δόντια του και να χτενίζεται

Παζλ

Παιχνίδια παζλ υπάρχουν σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών και σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Αρχίστε με ένα εύκολο παζλ. Φτιάχνοντας τα, το παιδί όχι μόνο ασκείται να προσέχει τις λεπτομέρειες, αλλά ασκεί ταυτόχρονα και την ικανότητα του για συγκέντρωση.

 

Καλή Επιτυχία και Καλή Διασκέδαση!

Προσαρμογή: Στεργίου Αγγελική, Εργοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεία Gestalt.

Ούρσουλα & Πέτερ Λάουστερ. Προετοιμάζω το παιδί μου για το σχολείο. Αθήνα, Θυμάρι 1988

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο μας “Παιχνίδια που βοηθούν τη λαβή του μολυβιού”.

https://paidikoxamogelo.gr/2021/12/13/paichnidia-poy-voithoyn-ti-lavi-toy-molyvioy-stergioy-aggeliki-ergotherapeytria/

Επιπλέον πηγές:

https://educationandbehavior.com/activities-to-teach-children-to-write/

Συμβουλές προς Γονείς

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας; Το παιδί σας ξεσπά πάνω σας, …

Περισσότερα →
Uncategorized

Ο φόβος στα μικρά παιδιά- Αναπτυξιακή ψυχολογία

Ο φόβος είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Η επίδραση του είναι ισχυρή …

Περισσότερα →
Μαθησιακές Δυσκολίες

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (διαταραχές) χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους από δυσκολίες στην εκμάθηση και τη …

Περισσότερα →
Uncategorized

Τικ- Διαταραχή μυοσπασμάτων- Σύνδρομο tourette

Περιγραφή Τα τικ (μυοσπάσματα) είναι μια αιφνίδια, ραγδαία, επαναλαμβανόμενη, σχετικά ακούσια, άρρυθμη κίνηση ή φωνή …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Νηπιακή ηλικία 1- Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία

Νηπιακή ηλικία 1 – Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία Η προσχολική ηλικία εκτείνεται από το …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Μελέτη- 25 Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς

Σχολική μελέτη- Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς Οι 25 πρακτικές ιδέες σχεδιάστηκαν για να παρέχουν …

Περισσότερα →