Yoga και Μαθησιακές Δυσκολίες

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών αντιμετωπίζει κάποιο είδος μαθησιακών δυσκολιών. Οι μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν τις ικανότητες ενός ατόμου να αποθηκεύει, να επεξεργάζεται και να ανακαλεί πληροφορίες. Επιπρόσθετα μπορεί να επηρεάσει τις μαθησιακές δεξιότητες ενός παιδιού όσον αφορά τη γραφή, την ανάγνωση και την επίλυση μαθηματικών πράξεων .

Οι μαθησιακές δυσκολίες έχουν ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να συγχέονται με άλλες διαγνωσμένες διαταραχές όπως: αυτισμό, σύνδρομο υπερκινητικότητας ή/και διάσπασης προσοχής καθώς και άλλες συμπεριφορικές διαταραχές. Οι μαθησιακές δυσκολίες εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο και γίνονται εμφανής σε διαφορετική ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να προλάβουν πιθανή σχολική και κοινωνική ματαίωση, σχολικό παραγκωνισμό και απειθαρχία.

Η γιόγκα αποτελεί μία συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Οι γιόγκικες τεχνικές αναπνοής ( pranayama) διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνδυαστικά με τις asanαs παρέχουν βαθιά χαλάρωση και αναπτύσσουν την σωματογνωσία, βελτιώνουν την ισορροπία, την μνήμη και την συγκέντρωση. Ειδικά στα παιδιά με δυσλεξία οι γιόγκικες ασκήσεις ματιών, οφελούν ιδιαίτερα. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις δυναμώνουν το οπτικό νεύρο, χαλαρώνουν τους μύες του προσώπου και διεγείρουν πολλαπλά κέντρα του εγκεφάλου. Οι γιόγκικες τεχνικές ματιών, βελτιώνουν την ικανότητα της οπτικής εστίασης και τα αποτελέσματα αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην οπτική αναγνώριση και διαφοροποίηση των γραμμάτων, στα οποία παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι ασκήσεις ματιών είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά οφέλη που προσφέρει η γιόγκα στα παιδιά και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η γιόγκα για παιδιά με ειδικές δυσκολίες, είναι πρωταρχικά μία ολιστική θεραπεία, και ως ολιστική, η βασική της κατεύθυνση είναι ότι βελτιώνει πολλές πλευρές και τομείς της ανάπτυξης των παιδιών.

Συμβουλές προς Γονείς

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας; Το παιδί σας ξεσπά πάνω σας, …

Περισσότερα →
Uncategorized

Ο φόβος στα μικρά παιδιά- Αναπτυξιακή ψυχολογία

Ο φόβος είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Η επίδραση του είναι ισχυρή …

Περισσότερα →
Μαθησιακές Δυσκολίες

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (διαταραχές) χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους από δυσκολίες στην εκμάθηση και τη …

Περισσότερα →
Uncategorized

Τικ- Διαταραχή μυοσπασμάτων- Σύνδρομο tourette

Περιγραφή Τα τικ (μυοσπάσματα) είναι μια αιφνίδια, ραγδαία, επαναλαμβανόμενη, σχετικά ακούσια, άρρυθμη κίνηση ή φωνή …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Νηπιακή ηλικία 1- Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία

Νηπιακή ηλικία 1 – Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία Η προσχολική ηλικία εκτείνεται από το …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Μελέτη- 25 Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς

Σχολική μελέτη- Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς Οι 25 πρακτικές ιδέες σχεδιάστηκαν για να παρέχουν …

Περισσότερα →