Απραξία Λόγου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Απραξία Λόγου

Θα ήθελα να φανταστείτε ότι είσαστε ο γονιός ενός παιδιού, η ομιλία του οποίου είναι συνήθως δυσνόητη. Άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με το παιδί σας δεν μπορούν να το καταλάβουν και ορισμένες φορές δυσκολεύεστε ακόμα και εσείς, να βγάλετε νόημα από την προσπάθεια του παιδιού σας για  επικοινωνία. Το παιδί σας μοιάζει να καταλαβαίνει τη γλώσσα, αλλά ειδικά οι ήχοι και οι συλλαβές του μοιάζουν να είναι εκτός στόχου. Συμβουλεύεστε, λοιπόν, ένα λογοθεραπευτή, ο οποίος χρησιμοποιεί τον όρο «απραξία» σαν έναν πιθανό λόγο για τις δυσκολίες ομιλίας του παιδιού σας. Αλλά τι είναι «απραξία» ;

 

Τι είναι η απραξία ;

Απραξία είναι ένας τύπος κινητικής διαταραχής του λόγου, που  επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει το λόγο. Οι κινητικές διαταραχές του λόγου είναι συνήθως νευρολογικές, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ενός παιδιού έχει δυσκολία να συνεργαστεί με τα διάφορα σημεία του σώματος που χρειάζονται για να παραχθεί η ομιλία, όπως η γλώσσα, τα χείλη και το κάτω σαγόνι. Εξαιτίας αυτής της νευρολογικής διαφοράς, παιδιά με απραξία, παλεύουν με την ακολουθία και έναρθρους ήχους, συλλαβές και λέξεις όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Σαν αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, τα παιδιά με απραξία μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά. Η απραξία είναι διαφορετική από άλλες κινητικές διαταραχές του λόγου και δεν οφείλεται σε αδυναμία των μυών, στην περιορισμένη έκταση της κίνησης, ή σε παράλυση κάποιων μυών.

Παρακάτω, έχω παραθέσει κάποιες συχνές ερωτήσεις, που οι γονείς μπορεί να έχουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα της απραξίας. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η απραξία μπορεί να πάρει και πολλές άλλες ονομασίες, συμπεριλαμβάνοντας και την πιο επίσημη : παιδική απραξία του λόγου (Π.Α.Λ.). Άλλες ταμπέλες συμπεριλαμβάνουν: δυσπραξία, αναπτυξιακή απραξία του λόγου, αναπτυξιακή λεκτική απραξία, ή λεκτική απραξία. Αυτοί οι διαφορετικοί όροι συναντώνται στο σύνολο της βιβλιογραφίας, που είναι αφοσιωμένες στο αντικείμενο, αλλά για λόγους απλότητας, για το υπόλοιπο αυτού του άρθρου θα αναφέρομαι στη διαταραχή ως «απραξία» .

« Η απραξία προκαλείται πιο συχνά από νευρολογικές βλάβες, εξαιτίας μολύνσεων, αρρώστιας, βλάβης, ή τραύματος.»

 

Τι προκαλεί την απραξία ;

   Η απραξία προκαλείται συνήθως από νευρολογικές βλάβες, εξαιτίας μολύνσεων, αρρώστιας, βλάβης, ή τραύματος. Η απραξία μπορεί επίσης, να είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό άλλων παθήσεων συμπεριλαμβανομένου κάποιων γενετικών διαταραχών, εκφυλιστικών διαταραχών, διαταραχών του μεταβολισμού, ακόμα και επιληπτικών διαταραχών. Παρ’ όλα αυτά, παιδιά με αυτούς τους τύπους διαταραχών δε θα εμφανίσουν όλα απραξία. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις, που τα αίτια που προκαλούν την απραξία είναι άγνωστα και δεν υπάρχουν εμφανείς νευρολογικά δείκτες, που να αιτιολογούν γιατί ένα παιδί εμφανίζει απραξία στο λόγο.

 

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της Απραξίας ;

Η απραξία μπορεί να είναι μια δύσκολη διαταραχή για τους γονείς λόγω της πολυπλοκότητάς της. Μέρος της σύγχυσης που συνδέεται με την διαταραχή είναι ότι δεν εμφανίζουν όλα τα παιδιά με απραξία τα ίδια συμπτώματα, ή τα ίδια σημάδια. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να ποικίλουν αναλόγως τη σοβαρότητά τους, από ήπια έως πολύ σοβαρή. Τα πιο συχνά χαρακτηριστικά της απραξίας περιλαμβάνουν:

Καθυστερημένη ομιλία

Φανταστείτε ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι ενδεικτικό για πολλές άλλες διαταραχές του λόγου, εάν το μωρό σας δεν μουρμουρίζει, ή φλυαρεί, ή αν το παιδί σας θεωρείται «αργός ομιλητής», θα μπορούσε να εμπλέκεται η απραξία.

Αρθρωτική αναζήτηση

Είναι ένας τύπος αναζήτησης ή αγωνιώδους συμπεριφοράς του παιδιού όταν προσπαθεί με τη γλώσσα, τα χείλη, ή το κάτω σαγόνι να επικοινωνήσει. Απόπειρες συντονισμού αυτών των μερών του σώματος, μπορεί να φανούν «άστοχες».

Τα λάθη είναι αντιφατικά

Διαφορετικά είδη λαθών μπορεί να εμφανιστούν στην ίδια λέξη, όταν αυτή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Μιμούμενη εναντίον Αυθόρμητης ομιλίας

Η αυτόματη ομιλία (δηλαδή, μέτρημα, τραγουδώντας την άλφα-βήτα, κοινωνικοί χαιρετισμοί κ.λ.π. ) και η μιμούμενη ομιλία επηρεάζονται λιγότερο από την αυθόρμητη.

Οι Πολυσύλλαβες λέξεις είναι δυσκολότερες

  Η συχνότητα των λαθών αυξάνεται όσο πιο πολύπλοκη είναι η λέξη, ή η άρθρωση.

 

Προσωδία

Η προσωδία μπορεί να επηρεαστεί από μία μειωμένη ποιότητα του λόγου, μονότονο λόγο με ελάχιστη τονική διακύμανση, ή το παιδί μπορεί να τονίσει λάθος τη συλλαβή ή τη λέξη.

Μειωμένη κατανόηση της ομιλίας

Εξαιτίας της ασυνέπειας και της συχνότητας των λαθών στην ομιλία, παιδιά με «απραξία» είναι δύσκολο να κατανοηθούν από μη εξοικειωμένους ακροατές.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για την Απραξία ;

Εάν έχετε ανησυχία ότι το παιδί σας μπορεί να παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα απραξίας, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από ένα λογοθεραπευτή. Ένας λογοθεραπευτής, είναι ικανός να εξαιρέσει άλλες διαταραχές του λόγου και να καθορίσει εάν το παιδί σας έχει απραξία, κάτι που επίσης θα βοηθήσει στον καθορισμό μιας θεραπείας. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ονομασίες «Αναπτυξιακή απραξία του λόγου», ή  «παιδική απραξία του λόγου» μπορεί να είναι παραπλανητικές. Δεν είναι μια διαταραχή, που θα σταματήσει όταν μεγαλώσει το παιδί. Πολλά παιδιά μπορούν να γίνουν κατανοητοί ομιλητές, αλλά χρειάζεται χρόνο και δέσμευση.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την απραξία και αυτό γιατί η απραξία μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά σε κάθε παιδί. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία τεχνικών στη θεραπεία, για να πετύχει μέγιστα αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει, ότι με παιδιά με απραξία ωφελούνται περισσότερο όταν λαμβάνουν συχνές συνεδρίες θεραπείας. Ο λογοθεραπευτής μπορεί επίσης να προτείνει εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας, όπως νοηματική, ή επαυξητικά συστήματα επικοινωνίας, που  μπορούν να διευκολύνουν ένα παιδί, εάν έχει σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία του. Αυτά τα εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας μπορούν να εξυπηρετήσουν προσωρινά, έως ότου καταστήσουν ένα λιγότερο απογοητευτικό τρόπο για τα παιδιά με απραξία να εκφράζονται και να επικοινωνούν με τους γύρω τους, μέχρι να ξεκινήσει η ομιλία τους να βελτιώνεται με τη θεραπεία.

Φυσικά, οι γονείς θα αναρωτιούνται, αν τα παιδιά τους θα καταφέρουν ποτέ να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της απραξίας του παιδιού, καθώς και εάν συντρέχουν κι άλλα προβλήματα, όπως καθυστερημένη ανάπτυξη της γλώσσας, δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα, ή αισθητηριακές δυσκολίες. Συνήθως, με την πάροδο του χρόνου και με την κατάλληλη θεραπεία παιδιά με απραξία μπορούν να κάνουν πρόοδο και να επιτύχουν ορισμένα επίπεδα για κατανοητή ομιλία και αποτελεσματική επικοινωνία.

«Συνεχής εξάσκηση και επανάληψη είναι σημαντικά και απαραίτητα κλειδιά για τη βοήθεια παιδιών με απραξία, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους για κατανόηση και επικοινωνία.»

 

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στο σπίτι ;

Ο λογοθεραπευτής συνήθως δίνει στο σπίτι πληροφορίες και συγκεκριμένες εργασίες για τους γονείς, για να τις ολοκληρώσουν μαζί με το παιδί, μόλις το πλάνο της θεραπείας έχει καθοριστεί.   «Συνεχής εξάσκηση και επανάληψη είναι σημαντικά και απαραίτητα κλειδιά για τη βοήθεια παιδιών με απραξία, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους για κατανόηση και επικοινωνία.» Μολονότι, η απραξία μπορεί να  είναι ενοχλητική και για τους γονείς και για τα παιδιά, η παροχή  ποικίλων ευκαιριών για να μιλήσει ένα παιδί με απραξία, είναι ζωτικής σημασίας. Οι γονείς μπορούν να γίνουν δημιουργικοί και να κάνουν την ώρα της εξάσκησης διασκεδαστική, για να «σπάσουν» τη μονοτονία της θεραπείας. Η πρακτική στο λόγο μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας αφήγησης, στο αυτοκίνητο, στην μπανιέρα, ή κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού – οτιδήποτε μπορεί να ενθαρρύνει την επικοινωνία.

Πάνω απ’ όλα, τα παιδιά με απραξία θα ωφεληθούν από ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον, που θα τα βοηθήσει να αισθανθούν θετικά, καθώς θα προσπαθούν να αυξήσουν τις επιτυχημένες προσπάθειες της επικοινωνίας τους.

 

Πηγή: mommyspeechtherapy.com

Μετάφραση/προσαρμογή: Παιδικό Χαμόγελο

Συμβουλές προς Γονείς

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας; Το παιδί σας ξεσπά πάνω σας, …

Περισσότερα →
Uncategorized

Ο φόβος στα μικρά παιδιά- Αναπτυξιακή ψυχολογία

Ο φόβος είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Η επίδραση του είναι ισχυρή …

Περισσότερα →
Μαθησιακές Δυσκολίες

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (διαταραχές) χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους από δυσκολίες στην εκμάθηση και τη …

Περισσότερα →
Uncategorized

Τικ- Διαταραχή μυοσπασμάτων- Σύνδρομο tourette

Περιγραφή Τα τικ (μυοσπάσματα) είναι μια αιφνίδια, ραγδαία, επαναλαμβανόμενη, σχετικά ακούσια, άρρυθμη κίνηση ή φωνή …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Νηπιακή ηλικία 1- Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία

Νηπιακή ηλικία 1 – Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία Η προσχολική ηλικία εκτείνεται από το …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Μελέτη- 25 Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς

Σχολική μελέτη- Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς Οι 25 πρακτικές ιδέες σχεδιάστηκαν για να παρέχουν …

Περισσότερα →