Παιχνίδια που βοηθoύν τη λαβή του μολυβιού – Στεργίου Αγγελική, Εργοθεραπεύτρια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Παιχνίδια που βοηθoύν τη λαβή του μολυβιού

Στεργίου Αγγελική, Εργοθεραπεύτρια S.I , A.B.A ,  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεία Gestalt, Διευθύντρια Κέντρου Ειδικών θεραπειών «Παιδικό Χαμόγελο».

Πολλοί γονείς με έχουν ρωτήσει τι είδους παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πιάνουν καλύτερα το μολύβι, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν για εξάσκηση μολύβια ή μαρκαδόρους. Μοιράστηκαν μαζί μου την ανησυχία τους, ότι καταλαβαίνουν πως τα παιδιά τους χρειάζονται εξάσκηση στη χρήση του μολυβιού, αλλά δυστυχώς τα παιδιά δεν συνεργάζονται και θεωρούν τα φύλλα εργασίας γραφής βαρετά και δύσκολα. (Μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι!).

Έτσι σήμερα θα σας παραθέσω μερικά παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να πιάσουν σωστά το μολύβι χωρίς όμως να χρησιμοποιούν μολύβι!

Πριν περάσουμε στη λίστα των παιχνιδιών, θέλω να μοιραστώ μαζί σας λίγη θεωρία, έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει αναπτυξιακά με τη λαβή του μολυβιού και γιατί προτείνω αυτά τα παιχνίδια.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας καλής και αποτελεσματικής λαβής μολυβιού. Μερικοί από αυτούς είναι η δύναμη και η σταθερότητα του κορμού και των ώμων, η δύναμη των χεριών και των δαχτύλων, ο καλός μυϊκός τόνος, η ικανότητα απομόνωσης συγκεκριμένων δαχτύλων, ο συντονισμός τους και ίσως το πιο σημαντικό, ο διαχωρισμός των δύο πλευρών του χεριού.

Όταν λέω «διαχωρισμός των δύο πλευρών του χεριού», αναφέρομαι στην ικανότητα χρήσης του αντίχειρα, του δείκτη και του μεσαίου δάχτυλου (κερκιδική πλευρά) ξεχωριστά από το παράμεσο και το μικρό δάχτυλο (ωλένια πλευρά). Αυτό σημαίνει ότι ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο κάμπτονται για να σταθεροποιήσουν το χέρι και το καρπό, ο οποίος ελευθερώνει τον αντίχειρα, τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο για να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η ζωγραφική ή το κόψιμο με ψαλίδι.

Χωρίς να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες η ωλένια και η κερκιδική πλευρά του χεριού, ελέγχονται/νευρώνονται από διαφορετικά νεύρα, τόσο για την κινητική όσο και για την αισθητήρια λειτουργία, η οποία συμβάλλει στην ικανότητα τους να αναπτύσσουν διαφορετικές δεξιότητες. Δεν είναι πολύ ωραίο;

Στην τυπική ανάπτυξη των χεριών, ο διαχωρισμός των δύο πλευρών του σώματος αρχίζει περίπου στην ηλικία των δύο ετών. Αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά έχουν την ικανότητα να πειραματιστούν με τη χρήση της τριποδικής ή και της τετραποδικής λαβής. Μια τριποδική λαβή βασικά σημαίνει ότι τρία δάχτυλα συνεργάζονται για να πιάσουν ένα λεπτό εργαλείο (αντίχειρας, μέσος, παράμεσος) ενώ η τετραποδική λαβή προσθέτει ένα ακόμη δάχτυλο, τον παράμεσο, για να στηρίζει το εργαλείο.

λαβή μολυβιού

Στην ηλικία μεταξύ των δύο και τριών ετών, συνήθως αρχίζουμε να βλέπουμε τα παιδιά να επιδεικνύουν μια κινητική δεξιότητα που ονομάζεται «μεταφορά από παλάμη σε δάχτυλα». Αυτή είναι η ικανότητα να κρατάμε μικρά αντικείμενα στη παλάμη μας (όπως κέρματα, μπίλιες κ.λ.π) και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας μόνο ένα χέρι, να βγάζουμε τα αντικείμενα στις άκρες των δαχτύλων ώστε να χρησιμοποιούμε ένα κάθε φορά. Αυτή είναι μία ικανότητα που απαιτεί ικανοποιητική απομόνωση των κινήσεων του αντίχειρα και συνδέεται στενά με την ανάπτυξη του διαχωρισμού των δύο πλευρών του χεριού.

Λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες, εδώ είναι ένα ζουμερό tip που θέλω να ξέρετε:

Τα παιχνίδια με λαβές, τσιμπίδες και μανταλάκια είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά να δουλέψουν το χέρι τους και να βελτιώσουν τη λαβή του μολυβιού χωρίς να χρησιμοποιούν μολύβι! Τα παιχνίδια αυτά ενθαρρύνουν το διαχωρισμό των δύο πλευρών του χεριού. Παρέχουν επαναλαμβανόμενη πρακτική για συντονισμό, ενίσχυση στα δάχτυλα και τους μικρούς μυς του χεριού, και για πολλά παιδιά είναι διασκεδαστικό!

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να παίξει κάποιος με λαβίδες χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, απλά χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχετε στο σπίτι.

Παρόλα αυτά αν ψάχνετε παιχνίδια ή κάποιο δώρο που θα βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει τη λαβή του μολυβιού του, τότε σας έχω μια λίστα με παιχνίδια.

Για να αποκομίσετε το μέγιστο όφελος, βεβαιωθείτε ότι ενθαρρύνεται το παιδί να κρατάει τις τσιμπίδες με τριποδική ή τετραποδική λαβή (και όχι ο αντίχειρας να τυλίγεται πάνω στη τσιμπίδα).

Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να κρατάει περίεργα μια τσιμπίδα στην αρχή. Μην περιμένετε αμέσως την τελειότητα. Ακριβώς όπως και κάθε άλλη δεξιότητα, χρειάζεται εξάσκηση!

Παιχνίδια που βοηθάνε τη λαβή μολυβιού

Εύχομαι αυτό το άρθρο να ήταν βοηθητικό και να σας έδωσε κάποιες ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες που βοηθούν τη λαβή του μολυβιού.

 

Πηγές: www.theraplay4kids.com

www.mamaot.com

 

Διαβάστε το άρθρο μας “Εργοθεραπεία σε παιδιά με προβλήματα όρασης”.

https://paidikoxamogelo.gr/2021/12/13/ergotherapeia-se-paidia-me-provlimata-orasis/

Συμβουλές προς Γονείς

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας

Τι να κάνετε όταν σας χτυπάει το παιδί σας; Το παιδί σας ξεσπά πάνω σας, …

Περισσότερα →
Uncategorized

Ο φόβος στα μικρά παιδιά- Αναπτυξιακή ψυχολογία

Ο φόβος είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Η επίδραση του είναι ισχυρή …

Περισσότερα →
Μαθησιακές Δυσκολίες

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (διαταραχές) χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους από δυσκολίες στην εκμάθηση και τη …

Περισσότερα →
Uncategorized

Τικ- Διαταραχή μυοσπασμάτων- Σύνδρομο tourette

Περιγραφή Τα τικ (μυοσπάσματα) είναι μια αιφνίδια, ραγδαία, επαναλαμβανόμενη, σχετικά ακούσια, άρρυθμη κίνηση ή φωνή …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Νηπιακή ηλικία 1- Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία

Νηπιακή ηλικία 1 – Τάση για αυτονομία και πρωτοβουλία Η προσχολική ηλικία εκτείνεται από το …

Περισσότερα →
Συμβουλές προς Γονείς

Μελέτη- 25 Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς

Σχολική μελέτη- Χρήσιμες στρατηγικές για τους γονείς Οι 25 πρακτικές ιδέες σχεδιάστηκαν για να παρέχουν …

Περισσότερα →